Konkurs „Jarmark Wielkanocny’2014”

Tradycyjnie w okresie zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy, zapraszamy mieszkańców Gminy Jaworzyna Śląska do udziału w konkursie na najładniejszą aranżację stołu wielkanocnego oraz najsmaczniejszą potrawę wielkanocną. Kategorie, w jakich można w tym roku rywalizować to: najsmaczniejsze ciasto, żurek oraz nalewka, najlepsza prezentacja, najładniejsza kompozycja stołu. Jury konkursu będzie mogło przyznać także dodatkowe nagrody. Rozstrzygnięcie naszego konkursu odbędzie się 13 kwietnia br., w Niedzielę Palmową, podczas imprezy „Jarmark Wielkanocny”. Poniżej mogą Państwo zaznajomić się z Regulaminem Konkursu.

REGULAMIN KONKURS

„JARMARK WIELKANOCNY”

1. Organizator: Samorządowy Ośrodek Kultury i Biblioteka Publiczna w Jaworzynie Śl.

2. Udział w konkursie: W konkursie mogą wziąć udział wszyscy chętni mieszkańcy gminy Jaworzyna Śl. Każdy zespół przygotowuje i wystawia jeden stół.

3. Cele konkursu:
– kultywowanie i podtrzymywanie tradycji Roku Obrzędowego,
– edukacja w zakresie obyczajów i zwyczajów regionalnych,
– pokazanie możliwości twórczego aranżowania stołu wielkanocnego.

4. Zadanie konkursowe: Uczestnicy konkursu mają za zadanie dokonać prezentacji dotyczącej tradycji wielkanocnych. Powinna ona obejmować przygotowanie stołu, na którym obowiązkowo znajdą się:
a. symbole świąteczne,
b. tradycyjne potrawy, w tym wyroby lub wypieki wielkanocne,
c. dekoracje, np. stroiki, pisanki; inne produkty i prace rękodzielnicze nawiązujące do tradycji Świąt Wielkiej Nocy, według pomysłu i uznania uczestników konkursu,
d. dokonanie krótkiej prezentacji ustnej swojego stołu przed Komisją Konkursową (nie dłuższa niż 5 minut),

5. Kategorie konkursowe:
a) Najsmaczniejsze ciasto,
b) Najsmaczniejszy żurek,
c) Najsmaczniejsza nalewka,
d) Najlepsza prezentacja,
e) Najładniejsza kompozycja stołu i samodzielność wykonania.

Jury konkursu będzie miało możliwość przyznania dodatkowych nagród specjalnych i wyróżnień.

6. Kryteria oceny. Komisja Konkursowa dokona oceny zadania kierując się następującymi kryteriami:
a) przy ocenie stołu:
– zawartość koszyczka, (powinna być zgodna z tradycją),
– dobór potraw,
– dekoracje świąteczne,
b) spełnienie kryteriów dodatkowych:
– nawiązanie do tradycji,
– pomysłowość aranżacji,
– estetyka nakrycia stołu,
– różnorodność prezentowanych produktów,
– smak prezentowanych potraw,
c) przy ocenie prezentacji:
– oryginalność formy prezentacji np. wiersz, gawęda, piosenka,
– pomysłowość ubioru reprezentacji, np. strój ludowy i inne propozycje,
Ocena potraw w kategoriach na najsmaczniejsze ciasto, żurek oraz nalewkę będzie zorganizowana w następujących sposób: przedstawiciele Organizatora przed rozpoczęciem oceny pobiorą próbki potrawy do specjalnie przygotowanych wcześniej pojemników (tacki, kubeczki), które zostaną oznaczone kolejnymi numerami. Członkowie jury podczas dokonywania degustacji będą wskazywać numer najsmaczniejszej próbki potrawy, nie znając przyporządkowania numerów dla poszczególnych zespołów, biorących udział w konkursie.

6. Nagrody:
Komisja wybierze spośród wszystkich uczestników zwycięzców każdej kategorii konkursowych i przyzna:
Najsmaczniejszy żurek – 100 zł,
Najsmaczniejsze ciasto – 100 zł,
Najsmaczniejsza nalewka – 100 zł,
Najlepsza prezentacja – 200 zł,
Najładniejsza kompozycja stołu i samodzielność wykonania – 400 zł,
Pula nagród przeznaczona na nagrody specjalne i wyróżnienia – 400 zł.

Każdy z zespołów otrzymuje dodatkową nagrodę rzeczową za udział w konkursie.

7. Miejsce i czas trwania konkursu:
Konkurs odbędzie się dnia 13 kwietnia 2014 r. na sali widowiskowej w SOKiBP.
Czas na przygotowanie stołu do prezentacji od 11:00 do 15:00.
Komisja konkursowa rozpocznie ocenę stołów o godzinie 15:00.

8. Zgłoszenia:

Uczestnicy zobowiązani są zgłosić udział w konkursie do 07 kwietnia 2014 r. w Samorządowym Ośrodku Kultury i Bibliotece Publicznej w Jaworzynie Śl. przy ul. Powstańców 3 osobiście lub telefonicznie pod numerem: 74 8584 136.

9. Uwagi:
– Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany w regulaminie,
– Organizatorzy mają prawo wykorzystywać zdjęć przygotowanych stołów do celów promocyjnych,
– Wszelkie kwestie spore rozstrzyga organizator,
– W przypadku wątpliwości lub dodatkowych pytań prosimy o kontakt z Organizatorem.